sunnuntai 10. elokuuta 2014

A merry old inn, beneath an old grey hill

Mitä häiden esteettiseen ja materialistiseen puoleen tulee, yksi tärkeimmistä asioista minulle on tunnelmallinen hääpaikka (tärkein olisi varmastikin sormus, sitä kun tulee katseltua kuolemaan saakka, mutta siitä lisää tuonnempana).

Keskustelimme tulevista häistämme jo joskus seurustelumme alkuvaiheessa kihautumisen yhteydessä, hyvin kepeään sävyyn ja taivaanrantoja maalaillen tosin. Kysyin puolisoltani onko hän koskaan miettinyt, millaiset hääjuhlat hän itselleen haluaisi, jos saisi otse päättää ja hän vastasi että keskiaikaiset teemahäät olisivat hauskat. Pidin ajatusta naurettavana ja kuvittelin itseni tötteröhattu päässä vaihtamassa vihkivaloja ja hautasin ajatuksen saman tien, häät eivät tuollon olleet meille mitenkään ajankohtainen asia.

Vaan kas kummaa, nyt kuusi vuotta myöhemmin olen kovasti suunnittelemassa häitä, joita inspiroi keskiaika ja fantasia. :D Haluaisin että häidemme teemassa ja etenkin häpaikan somistuksessa näkyisi luonnonläheisyys, pakanallisilla elementeillä maustettuna. Olemme puolisomme kanssa myös fantasikirjallisuuden, elokuvien ja pelien ystäviä ja joitakin sellaisia elementtejä olisi mukava sisällyttää teemaan. Erityisesti minua inspiroi Elder Scolls sarjan uusin osa (ellei Online lasketa), eli Skyrim, se kun sijoittuu osittain varsin kotoisen oloisiin maisemiin. :)

Rakastan Skyrimin talojen sisustusta, etenkin Whiterunissa. Tulisijat, katosta riippuvat kuivatut yrtit, taljat ja sinne tänne sirotellut 
luut, kynttilät, ja kirjat ovat sellaisia elementtejä joita haluaisin myös meidän hääpaikkaamme.

Samantyylisä vaikutteita lötyy toki myös reaalimaailmasta. Keskiaikaiset tavernat ovat sisustuksellisesti mieleeni. Ajattelin että myös häiden menu voisi olla suurilta osin tavallista maalaisruokaa, mielellään myös vuodenaika huomioiden (lihaa/kalaa, perunaa ja juureksia, jäliruokiin omenoita jne.).

Kuvassa keskiaikainen taverna Prahassa, kuva täältä.

Tumblr, Pinterest ja Weheartit ovat täynnä toinen toistaan ihanampia inspiraatiokuvia, myös erikoisemmista hääkoristeluista, kukista ja kakuista. Hääkukiksi haluaisin itse ainakin kanervia! Kanerva on mielestäni hyvä kukkavalinta vuodenaikaan nähden, väriltään kaunis ja siihen liittyy mielenkiintoisia uskomuksia kansanperinteessä. Varjojenkirja.comissa kanervasta kirjoitetaan mm. seuraavaa:

Kuva täältä.
"Kanerva on kelttien pyhä yrtti. Uskotaan myös, että kanerva kasvaa siellä, missä keijut ovat levänneet. Sitä on pidetty mukana suojaamaan raiskauksilta ja muulta väkivallalta. Erityisesti valkoista kanervaa pidetään onnea tuovana ja sitä käytetäänkin usein morsiuskimpuissa. Valkean kanervan uskotaan myös "viilentävän" ei-toivottujen kosijoiden kuumia tunteita.

Kotona yrttipussukassa kanerva auttaa säilyttämään kotirauhan. Amulettina se tuo pitkän fyysisen elämän ja sielun kuolemattomuuden. Tyynyn alle laitettuna kanerva edesauttaa onneatuovien enneunien näkemistä.

Kanervaa pidetään intohimoisen rakkauden, uhrauksen ja itsekurin symbolina. Se yhdistetään kesäpäivänseisaukseen ja Ogham-aakkosten 3. vokaaliin U,(Ur',Ura). Erityisesti punainen kanerva on intohimon yrtti, jota on käytetty sekä aloittamaan suhde että myös päättämään se."

Oikein sovelias, joskin epätavallinen hääkukka siis. :) Kanervat ovat tosin yksinään hieman karun näköisiä, pitää siis vielä miettiä mitä niille laittaisi kaveriksi. Lisäksi haluaisin hääpaikkaan roikkumaan ja muuten esille kimppuina erilaisia kuivattuja luonnonkukkia.

Kuva täältä.
Koska häämme ovat syksyllä, pidän erityisen tärkeänä sitä että tila on valaistu kauniisti. Kova sähköinen valo pidetään minimissä, mutta kynttilöitä ja lyhtyjä tulee olemaan runsaasti.

Kiertelen usein kirpputoreja, ja ajattelin että tässä vuoden mittaan kerään mahdollisimman paljon tämäntyylisiä metallitarjottimia ja kasaan niille eri mittaisista pöytäkynttilöistä ja hienoista lasipulloista ja karahveista (joissa mahdollisesti kukkia tai yrttejä) koristeet pöytiin. :)  Lasipullot saisivat olla sellaisia potion tai taikajuomapullon näköisiä velhomaisia kapistuksia, onneksi niitä löytyy kaapaista valmiiksi jo muutamia, saattavat olla vaikeampia löytää kuin nuo tarjottimet.

Tykkään siitä että saan itse näpertää koristeita ja käyttää luovuuttani ja samalla säästän hääbudjetista rahaa muihin juttuihin. :) Jos te lukijat osaatte antaa vinkkejä tämäntyyppisten koristeiden metsästykseen niin olisin todella kiitollinen! Otan mielelläni vastaan myös inspiroivoa kuvia, videoita, linkkejä, ja kommentteja. :)

Mitä mieltä olette, ovatko keskiaikahäät mieleenne vai silkkaa huluutta? Kommentit niin puolesta kuin vastaan ovat tervetulleita ja toivottuja. :)


4 kommenttia:

 1. Täytyy sanoa että jos joskus suostuisin menemään naimisiin ja pitämään häät niin niiden pitäisi olla juurikin jotain tämmöistä. Aivan ihanan mahtava idea. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Toivotaan että toteutus on jotakuinkin samalla tasolla ideoiden kanssa... :D

   Poista
 2. Hei, tämähän lupaavan oloinen blogi! Pitää laittaa seurantaan. Nyt vaan lisää postauksia hei!

  VastaaPoista